Прогноз: Україна збере на чверть менше фруктів і ягід

Врожай плодів і ягід в Україні в поточному сезоні може скоротитися на чверть у порівнянні з попереднім через несприятливі погодні умови.

Таку думку висловив голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Майбутній сезон однозначно стане менш врожайним в порівнянні з попереднім. Ми можемо побачити на чверть зниження виробництва в промислових господарствах, кісточкових і ягідних культур, які традиційно вирощуються в Україні. Виробники скаржаться на дощову весну, посушливе літо, за рахунок швидких перепадів температур – град. Попереду ще два місяці, які за рахунок погодних умов будуть, як лотерея, для виробників зерняткових культур », – повідомив він на прес-конференції.

За словами Крошки, врожай яблук в Україні в поточному сезоні від промислових виробників може скоротитися на 30%.

«Якщо в 2018 році ми збирали 655 тис. тонн яблук різної якості і різних сортів, то сьогодні загальний вал ми очікуємо на рівні 460 тис. тонн, що однозначно матиме вплив на весь ринок і виробництво продуктів, які є похідними, зокрема» , – вказав глава асоціації.

У 2018 році промисловці зібрали 45 тис. тонн кісточкових культур, в цьому році урожай може скласти близько 38 тис. тонн.

«Ми очікуємо падіння виробництва традиційних ягідних культур в Україні через погодно-кліматичних умов з 26 тис. тонн до 23 тис. тонн. Поряд з цим за рахунок вступу в плодоношення істотних площ лохини обсяги виробництва цієї культури будуть збільшені. У минулому році ми зібрали близько 3 тис. тонн цієї культури, в цьому році вийдемо на 4 тис. тонн, що для українського ринку значно, і прогнозуємо, що за підсумками майбутнього маркетингового року вийдемо на зростання експорту », – сказав Крошка.

Він зазначив, що логічним на цьому тлі буде зростання цін на весь асортимент виробленої в Україні плодово-ягідної продукції. Найбільш відчутним може стати зростання ціни на яблука, при цьому ціна на лохину може залишатися стабільною або навіть знизитися. У той же час залишається невідомим співвідношення високої і низької якості зібраного врожаю плодово-ягідних культур в структурі виробництва.

Крошка також повідомив, що в сезоні 2018/2019 експорт Україною яблук виріс в 1,6 рази – до 55,6 тис. тонн за рахунок попиту на українське яблуко, в той же час груш – скоротився в 1,7 рази, до 434 тонн .

Україна збільшила експорт волоського горіха за цей період на 45% – до 48,5 тис. тонн і цей показник продовжить зростання завдяки вступу в плодоношення горіха, площі під яким розширюються з року в рік.

Як зазначив глава асоціації, на скорочення експорту кісточкових культур (вишні, черешні, сливи) впливає відсутність технологій з передпродажної підготовки продукції в частині охолодження, упаковки продукції. Крім того, експорт стримує нерозвинена логістика постачання свіжої продукції кісточкових культур.

«Ми маємо серйозне падіння з експорту сливи (з 8 тис. тонн до 133 тонн – Ред.). Це пов’язано з тим, що основним ринком збуту для української сливи був ЄС, де в минулому сезоні місцеві виробники мали серйозні обсяги виробництва. Українські виробники не змогли конкурувати з європейськими та реалізовували сливу в основному на внутрішньому ринку », – повідомив Крошка.

За його словами, експорт ягідних культур (суниця, малина, лохина) в сезоні 2018/2019 скоротився, що пов’язано з недостатньою забезпеченням передпродажною підготовкою для свіжих культур.